Året som gått - 2023

TILLSAMMANS ÄR VI HEYAB

Enligt tradition så sammanfattar vi tillsammans med våra medarbetare året 2023 med personliga berättelser från oss alla. Hur har vi har sett på året, vad har varit extra minnesvärt och vad har varit mest utmanande.

Omvärlden har fortsatt skakats av oroligheter men HEYAB har stått stadigt, vi har haft kul på jobbet och vi kan med stolthet se tillbaka på ett helt ok 2023!

HEYAB´s ledord: xEngagemang xLösningsfokus xFlexibilitet xHund För Alla

Vår vision är att arbeta hållbart och vi väljer därför lokala samarbetspartners och leverantörer i den mån det är möjligt. Stort tack till er alla för ett mycket bra samarbete under 2023!

Nu siktar vi mot 2024, vi ser fram emot nya spännande projekt tillsammans med vårt härliga HEYAB-gäng, alla våra kunder, våra proffsiga samarbetspartners och våra leverantörer.

Gott slut och Gott Nytt År!!
//Jörgen och Lillemor

Summering av året 2023, själv hade jag lite föräldraledigt fram till mars då sonen Sune blivit inskolad. Sedan började allvaret om och sedan har jobben bara rullat på bra!

Jag fick en fråga vad min hemlighet är med att få så fin kontakt med mina hundar. Svaret blev: trickträning 🙂

Året började med att gå kurs för Malin Lundgren som höll en specialsökskurs hos oss på HEYAB, mycket lärorikt och detta kommer vi att fortsätta att träna nu under denna vinter. Perfekt aktivering för våra fyrbenta vänner! 😊

Ja detta år var ett litet kortare arbetsår för mig, som bestod för det mesta av snöskottning under vintern och husgrunder under sommaren.


Min tid på HEYAB är ännu inte så lång, men sedan starten i Augusti har jag fått prova på mycket nytt trots att jag har många år i branschen.

I augusti utökades inte bara medarbetarskaran utan vi välkomnade också en Hitachi ZX225USLC-7utrustad med maskinstyrning m.m. till maskinflottan.

Vi har tillsammans hållit hela 40st olika kurser under året 2023, jag är helt överväldigad och utöver alla kurser så har vi haft hela 151st deltagare på inspirationskvällarna och 22st privata träningar. Det är helt magiskt, vilka fantastiska hundägarcocher jag har som brinner för hund och hundträning.

Detta är har det varit många blandade arbetsuppgifter men för min del har det varit mest traktorkörning samt även grovis.

Under vårvintern så höll jag i min första egna kurs under året, det var en valpkurs som vi kallade valpskoj. Den kursen gick ut på att visa deltagarna grundläggande övningar för kontakt, inkallning och fokus.

Under sommarsemestern så var jag med på inspirationshelgen i Byske då skydd och lydnad var på schemat. Jag fotograferade där under helgen och det var väldigt trevligt.

Det var i början av detta år som jag fick frågan om att arbeta som hundägarcoach för Heyab hund. Jag tackade för förtroendet, något som jag verkligen inte ångrat.
Dels för att mitt stora intresse är hundar och då få vara verksam i en organisation med mottot ”Hund för alla” känns så rätt.

Jag skall erkänna att jag var lite nervös över uppdraget, men vilket roligt och givande år det blev.

Att få äran att träffa så många olika hundraser är en ynnest och även att få se utvecklingen hos hundarna och förarna.

Jag kunde inte ha önskat mig en bättre start på mitt nya liv i ett nytt land. Jag har blivit så varmt välkomnad av både hundar, kunder och kollegor.

HEYAB-året 2023


Ja, då börjar det vara dags att sammanfatta säsong/året -23 nu då ljuset knappt infinner sig ens mitt på dagen!

Men nu ser vi fram emot ljusare tider och siktar på ett nytt intressant 2024.


Om vi börjar med känslan som fanns inför denna säsong som gått. Vi hade många större projekt åt våra sammarbetspartners Kåge Bygg & Design och Erik G

Bygg där det skulle återställas tomter mm under 2023 så det känndes som att orderstocken var god!


Vi har haft bra med jobb men varit lite kort om folk under 2023 pga. föräldraledighet och sjukdom, så trots en nyanställning så har vi bara varit 2 st stora delar av året! Med detta i tanken så har vi kämpat på, haft trevliga och omväxlande projekt samt fått träffa många nya trevliga bekantskaper.


Från och med i Augusti så är vi 4 st heltidsanställda samt sonen Emil som jobbar på timmar allt som går då han inte skolar. Vintern startade ju rätt tidigt i år så plogningen har kommit igång bra dessa sista månader!

Jörgen Marklund - ägare/maskinförare/allt i allo

I augusti utökades inte bara medarbetarskaran utan vi välkomnade också en Hitachi ZX225USLC-7 utrustad med maskinstyrning m.m. till maskinflottan.


Vi fortsätter även in på säsong/året 24 med en väldigt intressant grundläggning ute i havsbandet med allt vad det innebär...kyla,snödrev och tjälen som drar ner varje dygn men allt går att lösa med lite vilja!


Gott Nytt År! //Jörgen

Lillemor Lindberg - ägare/hundägarcoah/admin

HEYAB-Hundåret 2023


Vilket magiskt år vi har haft på HEYAB-hund, vi har fått flera nya hundägarcoacher som hållit utbildningar för er hundägare. Vi har välkomnat Britta Lindgren, Helen Långström och Amely Kraft till hundägar-coachgänget. De har hållit hundägarutbildningar i gryt, utställning, agillity, viltspår & Hoopers bl.a.

Vi är totalt 8st som jobbar på hundsidan hos HEYAB, det är jag (Lillemor), Maria, Josefine, Britta, Helen, Amely och Alvin som håller hundägarutbildningar och sen har vi Fanny som fotograferar, hon fotar även på entreprenadsidan såklart.

Under 2023 har vi hållit flertalet hundägarutbildningar och jag höll nästan på att svimma då jag tog fram statistiken på hur många deltagare vi haft på våra kurser/inspirationskvällar/privatat träningar som vi har hållit under 2023.

Håll i er och sätt er stadigt innan ni läser vidare.

Under 2023 har vi haft hela 372st ekipage som deltagit på våra aktiviteter.


Vi har tillsammans hållit hela 40st olika kurser under året 2023, jag är helt överväldigad och utöver alla kurser så har vi haft hela 151st deltagare på inspirationskvällarna och 22st privata träningar. Det är helt magiskt, vilka fantastiska hundägarcocher jag har som brinner för hund och hundträning.

 

Vår vision och vårt mål på HEYAB hund är Hund För Alla!!

 

Jag vill även passa på att tacka våra samarbetspartners på Björkis Hundcenter i Skellefteå, vi har tillsammans haft trickuppvisningar i deras lokal, vi var med på Björkis Monsterkväll på Halloween och vi har kört ett gemensamt VIP-event, sponsrat av HappyDog, Trixi och Monster, nu i december med flera roliga och utmanande stationer.


Vi vill även tacka våra gästcoacher och föreläsare under året.


Stort tack till Malin Lundgren som i början av 2023 höll i en specialsökskurs hos oss på HEYAB hund.


Stort tack till Reino Unosson som under våren kom upp till Lund från Edsbyn och höll en helgkurs i grunderna för spanieljakt samt apportering och dirigering.


Stort tack till Jimmy Marklund som i augusti kom till Byske och höll i en superintressant inspirationshelg i skydd.


Stort tack Yvonne & Tomas Sundberg som kom till Lund och föreläste och inspirerade oss i ämnet NoseWork.


Stort tack till Emma Pettersson som föreläste för oss i Lund om de vanligaste poängavdragen i Rallylydnad på tävling bl.a.. Grymt intressant och väldigt bra info för framtiden för oss som planerar att tävla under nästa säsong.

 

Under året har vi hållit kurser i allt från trick, rallylydnad, funktionslydnad, valpkurser, tävlingslydnad, viltspår, grythundskurser, utställningsträning, hoopers, stående fågelhundsträning, hundmöten, spanielträning, miljöträning, Dog Hero Puzzle a’la HEYAB, platsliggning, fokus följsamhet, apportering m.m.

 

Vilket gäng vi har på HEYAB-hund, jag är så stolt och glad och vi är så tacksamma för alla fantastiska deltagare som kommit till oss på kurser och inspirationskvällar och gjort hundåret 2023 till något alldeles fantastiskt!!

 

Med dessa ord vill jag tacka er alla och önska er ett riktigt Gott Nytt hundår 2024!!!
//Lillemor

 

HEYAB-året 2023

 

Ja detta år var ett litet kortare arbetsår för mig, som bestod för det mesta av snöskottning under vintern och husgrunder under sommaren. Sen gick jag på föräldraledighet och var ledig några månader fram till nu i december när jag började om.


Nedan några bilder från de olika projekten där jag varit under året. Gott Nytt År //Tobbe

20230621_083138
Snapchat-1517721935
20230616_144848
20230516_145153
20230615_105252
20230706_150947

Tobias Sandström - maskinförare/allt i allo

Maria Eklund - hundägarcoah

HEYAB-hundåret 2023


Ett helt år som jag bara har jobbat med hund, det känns ovant, men riktigt roligt!


Har hunnit med en hel del kurser och inspirationskvällar som tex rally, valpkurser, allmänlydnad, privata kurser, apportering, fokus, bakdelskontroll och massa TRICKS!


Ojoj så mycket tricks vi har hunnit med detta år, och mer kommer det att bli 😍

Jag fick en fråga vad min hemlighet är med att få så fin kontakt med mina hundar.

Svaret blev: trickträning 🙂


Har även fått äran att få hjälpa hundägare med privata kurser.


Våran halloween kväll blev väldigt uppskattad där vi
”spökade ut” lokalen och uteplanerna i mörkret.

Fikat hade vi också spökat till 💀 för både hundägare och hundar🙂

Intressanta föreläsningar har vi också hunnit med att ha i Lund både om nosework och rallylydnad!


Just rallylydnad som jag tycker är lite extra roligt, har ju gått bra i år 🙂

Det har gått superbra för många av våra deltagare som har gått rallykurs hos oss. Det blir ju extra roligt att få hejja på dem på plats på tävlingarna 🙂


Speja började sin rallydebut i slutet av januari och blev champion i november💥

Jag är väldigt glad över denna fantastiska lilla hund 🥰

Nästa år blir det Tias tur att starta i rallyn🙂


Kiwi satsar mest på nosework, det måste nog vara det roligaste hon vet🙂 tyvärr har det inte blivit några tävlingar i år, men det får bli vårat mål för 2024 🙂


Cookie är med och tränar det mesta, rally, nosework, hoopers mm. Men med henne blir nog målet att fortsätta mer med freestyle 💃


Jag har ju faktiskt gått lite kurs själv också 🙂

Reino, uppfödare till Speja och Tia kom upp till oss och höll en spanielkurs som jag gick med Speja. Där fick jag riktigt bra verktyg att fortsätta med våran jaktträning!


En helg som jag aldrig glömmer, så lärorikt och roligt!

Ser fram emot sommaren med mer träning och hoppas att både Speja och Tia kommer vara redo för vattenprov 😀.


Under året så har jag lärt mig en massa från olika hundar och hundägare, vilket gör allt så mycket roligare att man alltid lär sig något nytt 🙂

Jag är så tacksam för att HEYAB gav mig denna möjlighet att få göra det som jag brinner för🙏


Hoppas att vi ses under 2024⭐️

Gott Nytt År! //Maria 

Jimmy Sandström - markarbetare allt-i-allo

Heyab-året 2023

 

Summering av året 2023, själv hade jag lite föräldraledigt fram till mars då sonen Sune blivit inskolad. Sedan började allvaret om och sedan har jobben bara rullat på bra!


Infarter, en hel del grunder, avloppsanläggningar, vattengrävningar, jordvärme, grävning ute på ö och säkert massa mer som man hunnit glömma!
Nedan ser ni lite bilder från några av jobben.


Ja en hel del olika saker har vi åstadkommit.


En till liten pojke har kommit till familjen, lilla Sture, ett år i full fart kan man säga.


Nu får vi se vad nästa år har att erbjuda!


Önskar alla ett bra 2024 😊


//Jimmy

Heyab-året 2023

 

Min tid på HEYAB är ännu inte så lång, men sedan starten i Augusti har jag fått prova på mycket nytt trots att jag har många år i branschen.

Det har blivit husgrunder, infiltrationer, mindre tomtplaneringar och kabelgrävning bla.

Jag har lärt mig mycket nytt men än finns mycket att lära.

Under året har det blivit stora förändringar i mitt liv även på den privata sidan.


Ska bli intressant att se vad 2024 har att erbjuda och jag ser framemot nya utmaningar och utveckling både i yrkeslivet och på det privata planet.


Nu är det bara att ladda batterierna och sedan tackla kommande års med och motgångar.


Men drar vi åt samma håll och hjälper varandra så kan nog nästa år bli ett väldigt bra och utvecklande år för alla.


Med det önskar jag kunder och kollegor ett riktigt

Gott Nytt År!

//Emil


 

Emil Möller - maskinförare/allt i allo

Josefine Dahlberg - hundägarcoach

HEYAB-året 2023

 

Året började med att gå kurs för Malin Lundgren som höll en specialsökskurs hos oss på HEYAB, mycket lärorikt och detta kommer vi att fortsätta att träna nu under denna vinter. Perfekt aktivering för våra fyrbenta vänner! 😊


Under hela vårvintern tränade vi (jag och Chase) en hel del lydnad och fys. Vi har fastnat för draget, oj så kul det är att äntligen har en hund som gillar att springa och dra! Detta fortsätter vi med i vinter.


När sedan sommaren kom så har jag ”tävlingsledat” på Skellefteå Brukshundsklubb och under hösten har jag dömt några brukstävlingar.


Jag och Chase har själva påbörjat skyddsarbetet och gått tre kurser, varav en på HEYAB för Jimmy Marklund, som hjälpt oss att utvecklas inom detta.

Planen är att fortsätta träna nästa år för att sedan kanske 2025, våga oss ut på en skyddstävling.


Chase har också tävlat i år, en lydnadstävling som resulterade i ett andra-pris som jag är oerhört stolt över, han höll ihop och var med mig hela, hela lydnadsprogrammet. Och så har vi tävlat i appellklass spår där det tyvärr inte hållit hela vägen ännu. Det är bara att fortsätta träna och nästa år så ska det gå vägen!Chase har precis fyllt 2 år nu, och han är ung och busig, älskar att jobba och nu ska han få landa lite i vinter och så fortsätter vi att bygga en bra och stabil grund därifrån.


Utöver detta har jag träffat många härliga hundägare som gått kurs hos mig på HEYAB, det har varit tävlingslydnad, nybörjarkurser och privata kurstillfällen.


Det är så trevligt att hålla kurs och se glädjen och utvecklingen som sker hos både hundar och hundägare!


Hoppas vi ses igen nästa år! 😊

//Josefine

Heyab året 2023


Detta är har det varit många blandade arbetsuppgifter men för min del har det varit mest traktorkörning samt även grovis.


Eftersom jag fortfarande går skola så jobbar jag dom lediga tider jag kan vilket fungerar väldigt bra tycker jag.


Nytt för i år är att endel körkort börjar rulla in samt att skolan nu snart är slut så det ser jag fram emot, så nu får vi se vad kommande år har att erbjuda!


Önskar er ett bra 2024 och Gott Nytt År!

// Emil L

Emil Lindberg - maskinförare/allt-i-allo

Alvin Marklund - hundägarcoach

HEYAB-året 2023

 

Året böjade med utställningsträning samt en innoff utställning i ridhuset i Ersmark som jag gjorde med Buzan. Sedan hjälpte jag mamma på en av hennes kurser genom att hålla i ett kurstillfälle där jag visade hur man jobbade och använde sig av klicker samt fokusträning. Samtidigt med detta så gick jag en agillitykurs med Buzan på brukshundsklubben där Elinor och Britta var kursledare och guidade oss igenom agillitykursen.


Jag hjälpte även till på ytterligare en kurs som mamma hade där jag visade hur man körde lite rallylydand.


Under vårvintern så höll jag i min första egna kurs under året, det var en valpkurs som vi kallade valpskoj. Den kursen gick ut på att visa deltagarna grundläggande övningar för kontakt, inkallning och fokus. De fick även testa lite andra grejer. Under kursen fick jag träffa många roliga och duktiga hundar samt trevliga deltagare.


Senare under vårvintern så höll jag i en rallykurs för nybörjare som visade hur duktig en hund kan bli på bara några träffar.


Efter den kursen så gick jag en grythundskurs med Britta på Heyab. Då fick jag lära mig mycket om vad gryt är och vad min hundras är avlad på för att utföra.

Sen blev det ledigt för mig en stund men jag fortsatte att träna min hund i olika grenar. Mot slutet av sommarlovet så var jag med på en skyddshelg som Jimmy Marklund höll i för Heyab. Det var kul att prova på och Buzan hade det väldigt trevligt.


Vi hade under året märkt att Buzan inte var riktigt frisk och kollat upp henne på diverse saker men inte fått något vidare svar men de konstaterade att det möjligtvis är epelepsi. Under augusti så eskalerade det och vi fick börja medicinera henne vilket innebär att hon inte får tävla. Hon mår helt okej och vi fortsätter självklart att träna. Jag fortsätter gå kurser med henne så jag själv kan lära mig vad jag kan göra bättre.


Vi har gått en tävlingsinriktad kurs mot rallylydnad med Maria på Heyab. Vilket min kompis även gjorde. Han bestämde sig för att tävla så några dagar innan tävlingen körde jag ett privat träningstillfälle med honom så att han skulle känna sig redo. Jag hängde även med på tävlingen som stöd och hejarklack.


Det gick superbra för honom och hans hund och jag fick även vara med om att han vann domarens pris, vilket var väldigt stort.


Jag höll även i en till rallykurs till under hösten som också gick väldigt bra. Sen i oktober hämtade vi hem ännu en liten tjej till flocken. Jag valde att skaffa en till hund och mitt mål är tävling. Hon heter Helmi vilket betyder pärla på finska och hon är också en borderterrier som Buzan.


Nu i slutet av året har jag gått en valpkurs med henne och fortsatt träna så att hon kan allt innan vi ska börja tävla. Jag har även varit med på ett VIP event på björkis hundcenter där jag höll i en station som var en liten kort rallybana.


Hoppas vi ses 2024!

Gott Nytt År!

//Alvin

HEYAB-året 2023

 

Jag (Fanny) och Erik flyttade till Byske i mitten på December 2022. Vi insåg då ganska fort att det var mycket snöskottning på vår egen infart som vi skulle ta för hand. Vi kontaktade då Jörgen och Lillemor om att få låna den "gröna faran" deras Hakotrak. Eftersom vi bor väldigt nära Laxbron i Byske och den traktorn var perfekt att köra på hängbron så började Erik att hjälpa till att snöröja även där.


Jag (Fanny) började arbeta natt på mitt arbete inom nattpatrullen i Byske och har pga detta inte haft lika stor möjlighet att vara ute med kameran på hundkurser och entreprenadsjobb som förut.


Under sommarsemestern så var jag med på inspirationshelgen i Byske då skydd och lydnad var på schemat. Jag fotograferade där under helgen och det var väldigt trevligt.


Jag och Lillemor har sedan funderat hur vi ska göra detta på bästa sätt för er kunder för att ni ska få fina bilder tillsammans med era pälsklingar och vi kom då fram till att ni får kontakta mig privat så får vi tillsammans komma överens om dag och tid där vi får träffas och föreviga minnen via linsen. Så under hösten och början på vintern nu har jag träffat några av er och det har varit så roligt!

Fanny Dahlberg - fotograf/kattägare

Jag avslutade detta år med att träffa några av er på Björkis och fick ta fina julkort.


Nu när snön kom så köpte jag och Erik oss en egen snöslunga till vår gård som vi nu även puttrar med på laxbron.


Jag ser nu framemot ett bra HEYAB-år tillsammans med er 2024. Jag ska börja jobba mer dagtid på mitt heltidsjobb och kommer då ha mer tid att vara ute och fotografera.
Det är bara att höra av sig så får vi träffas och ta lite kort.


God jul och gott nytt år! //Fanny

Britta Lindgren - hundägarcoach

HEYAB-året 2023


Det var i början av detta år som jag fick frågan om att arbeta som hundägarcoach för Heyab hund. Jag tackade för förtroendet, något som jag verkligen inte ångrat.
Dels för att mitt stora intresse är hundar och då få vara verksam i en organisation med mottot ”Hund för alla” känns så rätt.


Mitt första ”uppdrag” blev att hålla en kurs för grythundar. Att träna hundar inför kommande grytjakter. Så viktigt att ge hunden rätt förutsättningar, låta hunden träna att springa i mörka gånger och våga sig fram till bytesdjuret och skälla.


Vi har hållit till vid ett konstgryt och hundarna har fått jobba mot räv och grävling. Tyvärr är det mycket svårt att få tillstånd att hålla provdjur i hägn så träningen sker mot skinn. Inte optimalt men det ger ändå en indikation på om hunden har dom rätta anlagen. Hundarna fick även träna apportering, att dra ut räven ur trång mörk gång.


Grytträningen hölls på våren och även vid några tillfällen på hösten. Att det är viktigt och ger resultat har vi också fått bekräftelse på. Återkoppling från hundar som varit på träning känns värdefull. Extra roligt var det när jag i mitten av december fick ett meddelande att en av hudarna nu gått ett lyckat grytjaktprov.

Vid ett tillfälle höll jag i en inspirationskväll med tema agility. (Agility är också något jag och mina hundar sysselsätter oss med. Viktigt med allsidig aktivering och jaktsäsongen är ju inte hela året) En uppskattad kväll som gav mersmak för ekipagen.


Vidare har jag också varit instruktör vid kurs för ring-/socialiseringsträning. Även när det kommer till att ställa ut sin hund är det viktigt att ge sig själv och hunden så bra förutsättningar som möjligt.


Mitt eget hundår har bestått av agilitytävlingar, jakt och kurser. Min äldsta hund borderterrier Utter, gjorde ganska många tävlingar under 1: a halvåret med många fina resultat. Men med ålderns rätt har jag trappat ner tävlandet med honom under hösten och låtit honom använda sin kraft och energi för det han älskar, jakten! Även denna höst har flertalet rådjur drivits i pass av vår duktiga rådjurjägare.


I augusti blev unghunden borderterriern Saffran 18 mån och fick starta på sin första agilitytävling. Saffrans start i agilitykarriären har gått otroligt bra. Klass ett var ganska snabbt avklarar och bra efter några tävlingar kunde jag flytta upp honom till klass 2. Där möter vi större utmaningar, utveckling pågår, vi har så himla kul.


Även Saffran är ämnad för jakt och även för jakten var det debut denna höst. Efter några släpp föll polletten ner och han gjorde ett kanonjobb, drev ett bockkid i pass. Att se hans lycka när han kom fram är nära nog obeskrivlig, nu vet han vad han ska driva!  


Jag har även under hösten gått en apporteringskurs med Saffran, hos Heyab hund förstås! Min tanke med att träna in apporteringen är att Saffran ska kunna vara till hjälp vid sjöfågeljakt och apportera i vatten.


Däremellan har vi jagar med vår hamiltonstövare Rebus, en härlig kille med stor jaktlust. Men honom jagar vi hare.


Jagar och jagar, nöjet är att höra hunden driva och åtminstone få se haren. Att skjuta haren känns inte alls viktigt och något vi gör vid enstaka tillfällen.

Tjusningen med harjakt är att åka ut tidigt på morgonen, göra upp eld och äta frukost i skogen. Så sitter man där och bara är och så plötsligt kommer de där härliga upptaget, hunden skriker till och drevet är i gång.


Vad har då varit det bästa med hundåret? För mej är varje dag med hundarna en dag fylld med mening, vårt samarbete, utveckling och uppnådda mål. Att bara vara tillsammans.                                  


Att ovanpå de fått jobba för Heyab Hund - Hund för alla, har gett en extra krydda åt hundåret 2023.


Gott Nytt År //Britta

HEYAB-året 2023

 

Sammanfattning viltspåråret 2023.

Jag skall försöka sammanfatta mina viltspårträningar som jag har haft.


Jag skall erkänna att jag var lite nervös över uppdraget, men vilket roligt och givande år det blev.

Att få äran att träffa så många olika hundraser är en ynnest och även att få se utvecklingen hos hundarna och förarna.


Att få se hur förare och hund tillsammans blir ett team och utvecklas framåt.


Att kunna öka på svårigheterna för hunden och se hur föraren lär sig att läsa sin hund och förstår när hunden spårar och när den inte spårar.


Det är en förutsättning att föraren lär sig läsa sin hund för att förstå när den spårar det den ska spåra.

Det är det som gör teamet.


Även jag utvecklas under dessa kvällar som vi tränar.

Helen Långström - hundägarcoach

Jag hade aldrig sett en chihuahua spåra tidigare, men vad hon utvecklades från att vara lite försiktig inför lukten av rådjur och älg, till att bli ett team med sin förare.


Det var flera hundar som inte tyckte om att någon annan än föraren följde med i spåret.

Men allt eftersom spårträningen fortgick ju roligare tyckte hundarna att det var att spåra och då slutade dom även att bry sig om att det följde med någon annan i spåret.


Jag har fått trixa lite med viltet som vi har använt för att få hundarna till att komma igång med spårningen. En hund var lite tveksam till att spåra. Så jag bytte vilt till älg och så drog en annan spåret med hjälp av en gps för att se vart spåret gick. Den settern gick exakt i spåret och visade då att hon tyckte att det var roligt att spåra.


Några skulle dra ett spår i 300 meter, men som visade sig bli 700 meter. : )


Några har även varit och tränat inför öppenklass (ÖKL) på mera bloduppehåll och vinklar.

Det gick också bra.


Det har varit så otroligt roliga kvällar och vilket engagemang av förare som har deltagit. Det har inte varit bara ni som team som har utvecklats utan det har även jag gjort.

Jag har fått tänka till och försöka anpassa träningarna efter varje hund och förare som har deltagit, för jag vill att alla ekipage blir ett team med sin hund. Att kunna läsa sin hund och att kunna lita på att den spårar det är en förutsättning för att göra ett bra spårarbete.


Vad jag har märkt så är nog det svåraste för dom som har deltagit att kunna lita på sin hund, när den spårar. Att kunna läsa sin hund när den spårar och se när den inte spårar. Det är någonting som kommer med det självförtroendet som hunden får i spåret när den spårar och att föraren känner förtroende för att hunden kan spåra.


Jag brinner för spårarbetet inte bara för att jag är jägare och tycker att det är en självklarhet att det skall finnas en bra spårhund i varje jaktlag eller att det finns att tillgå om man har kört på något vilt.

Det är ett otroligt roligt arbete för hundarna och dom allra flesta hundar tycker att det är roligt att spåra.


Jag hoppas att vi ses 2024, då jag har tänkt köra ÖKL träningar och även AKL (anlagsklass) träningar.

Vi kommer att köra träningar utifrån det intresse som ni hundägare har.


Jag vill på detta sätt tacka för året som har gått, vi har utvecklats tillsammans. Att få se er som team utvecklas och gå framåt, det ger mig en sådan glädje.


Jag kommer ihåg er alla som har deltagit i år och er fantastiska utveckling.


Lycka till i det viktiga spårningsarbetet och hoppas att vi syns 2024.

Utan er ingen kurs. Tack för att ni finns och vill delta med mig som kursledare.


Gott Nytt År //Helen


Amely Kraft - hundägarcoach

HEYAB-året 2023

 

2023 var mitt första hela år i Sverige och så många fantastiska saker hände.
Först och främst var det förstås att lära sig språket, att upptäcka massor av vackra och nya saker i naturen, att varva ner och komma till rätta i mitt hjärtas hem.

Så fantastiskt det var att kunna arbeta här direkt. Heyab är hundträning för alla. Även för mig som är nyinflyttad i Norrland.

Jag har fått lära ut min favorithundsport, Hoopers, till superfina team.

Vi har alla lärt oss! Jag lärde mig mer och mer hundvokabulär och människa-hund-teamen lärde sig mycket om belöningar, distansträning och hur man kan uppnå stora saker med massor av kul i små steg.

 

Jag kunde inte ha önskat mig en bättre start på mitt nya liv i ett nytt land. Jag har blivit så varmt välkomnad av både hundar, kunder och kollegor. 

 

Även om jag älskar vintern och att åka släde med mina hundar så ser jag redan fram emot sommaren med massor av nya kurser i hoopers och mycket mer. 

 

Tack för ett underbart år 2023 
//Amely